Színes jobb agyféltekés festés

elmetukre_szines_jobb_agyfeltekes_festes

Mitől jobb agyféltekés festés? Hogyan működik ez a mentális folyamat?

A színes képek festése során a jobb agyféltekénk mellett a bal agyféltekénk is aktívan kiveszi a részét a „munkából”. Az, hogy egy adott kép hogy sikerül azon múlik, hogy a két agyfélteke tud-e együtt dolgozni a megfelelő feladatfelosztásban. Ennek oka, hogy agyféltekéink igen különböző módon viszonyulnak a színekhez.

A bal – logikus – agyféltekénk verbális és sorrendet követő gondolkodásmódjából eredő feladata a színek nevekkel és tulajdonságokkal való ellátása, illetve a színkeverés technikája.

A jobb – kreatív – agyféltekénk feladata az egyes árnyalatok közti finom kapcsolatok és arányok érzékelése. Ezen agyféltekénk felismeri az egységes, vagy éppen a kiegyensúlyozatlan színelrendeződést, mely jóleső, kellemes esztétikai élményt, vagy éppen kellemetlen, hiányérzetet kelt lelkünkben.

A festés mentális folyamata: a művész az alkotás során jobb agyféltekés állapotban dolgozik mindaddig, míg ki nem kell kevernie egy adott árnyalatot. Ekkor kikerül korábbi állapotából és a bal agyfélteke sorra veszi a színkeverés egymást követő lépéseit. Ha megvan a kívánt szín a művész ismét jobb agyféltekés módba „ringatja magát” és így fest egészen addig, míg ismét nem kerül színkeverésre a sor.

Elvégeztem a jobb agyféltekés rajztanfolyamot. Rögtön jöhet a festés?

Ideális művészeti tanmenet Betty Edwards szerint:

  • rajzolás: először meg kell látni és vonalak segítségével meg kell rajzolni a széleket, majd egymással arányosan ábrázolni kell a formákat és az üres tereket
  • színek: meg kell tanulni látni és rajzolni az értékeket és elsajátítani a színek észlelését és keverését
  • festés: a rajzolás és színismeret ötvözete

A 3 napos színes jobb agyféltekés festőtanfolyamon nagy hangsúlyt fektetünk a színelméletre és a színkeverés technikájára. Megismerkedünk többek között az analóg és komplementer színekkel, a színharmóniával, és a szimultán kontraszttal. Megtanuljuk, hogy a színek hogyan viszonyulnak egymáshoz, azt, hogy mely színekkel milyen hatásokat érhetünk el festés során.

A tanfolyamon két féle festékkel, az akril és az akvarellfestékekkel is megismerkedünk. Elsajátítjuk az egyes festékekre jellemző tulajdonságokat, azok előnyeit és hátrányait. A tanfolyam második felében mindkét anyaggal csodás festményeket készítünk.

Árak, időpontok, helyszínek

A tanfolyamra itt tudsz jelentkezni!

Várom jelentkezésed szeretettel! :)

A színes jobb agyféltekés festőtanfolyam kritériuma a fekete-fehér jobb agyféltekés rajztanfolyam elvégzése!

Advertisement